20 October 2017

Biografie – NL

Michael van Dijk (NL, 1999) begon met gitaarspelen op negenjarige leeftijd. De eerste jaren had hij les bij Mien de Rover, die zelf les heeft gehad van Julian Coco, en speelde bij mandolineorkest de Plektrum Melodisten. Op zijn zestiende, nog tijdens de middelbare school, werd hij toegelaten tot de Jong Talent klas van het conservatorium van Tilburg. Sindsdien is hij daar niet meer weggegaan; hij studeert nu in het vierde jaar voor zijn bachelor-diploma aan dat conservatorium van Tilburg (AMPA) onder supervisie van Johan Fostier. Michael is tevens verbonden geweest als contractstudent aan het Utrechts conservatorium.

Michael volgde lessen bij (elektrisch) gitarist en componist Aart Strootman (o.a. Gaudeamus winnaar), en bij gerenommeerd klassiek gitaristen Marlon Titre, Gaëlle Solal en Goran Krivokapic. Hij volgde tevens masterclasses bij diverse grootheden, waaronder Leo Brouwer.

Michael deed verscheidende jaren mee aan het Prinses Christina concours, en bleef daar niet onopgemerkt. Hij bracht het tot de finale in de Doelen Rotterdam, en won verschillende aanmoedingsprijzen, waaronder de Gaudeamus Muziekweekprijs voor zijn unieke interpretatie van een moderne compositie.

Hij speelde als solist of in kamermuziekverband al op diverse locaties, waaronder De Doelen Rotterdam (Red Sofa Serie),  concertzaal Tilburg,  Willem-II concert- en popzaal, Nieuwe Kerk  Den Haag (Festival Dag in de Branding), Klankenbos Neerpelt (BE, OORtreders festival), en op diverse locaties tijdens November Music.

De jonge muzikant is onderdeel van twee vaste ensembles: INTEGRA en EKLEKT. INTEGRA is een cross-over duo(met elektrisch gitaar) samen met Sonja Oberkofler (Saxofoon) . EKLEKT ontdekt de narratieve, expressieve en sonische mogelijkheden die de klassieke gitaar en fluit (bespeeld door Eduardo Gaspar Polo Baader) te bieden heeft.

Alle andere projecten zijn te vinden in mijn agenda op de site, of op mijn facebookpagina.