Over

Michael van Dijk (NL, 1999) groeide op in Giessenburg, een klein dorpje in Zuid-Holland. Op achttienjarige jarige leeftijd vertrok hij naar Tilburg om klassiek gitaar te gaan studeren. Na zijn vertrek van het conservatorium startte Michael met het opzetten van zijn eigen uitgeverij. Ook solliciteerde hij bij Arnon Grunberg B.V. naar de functie van persoonlijk assistent. Beide plannen mislukten.

In het voorjaar van 2021, toen Michael nog maar net was neergestreken in Utrecht, kantelde er iets in zijn hoofd. Hij besefte dat zowel zijn wens om Uitgeverij Twintig op te zetten als het zijn van Grunbergs persoonlijk assistent in wezen schijnverlangens waren. Zijn echte wens was om zélf het schrijversvak te beheersen. Hoewel hij eerst enkel aan muziekrecensies werkte, waagde hij zich later ook aan literaire en essayistische teksten. Tussen het schrijven door bezocht Michael de collegezaal voor zijn master Muziekwetenschap. Mede vanwege een klinische opname voor zijn geestelijke gezondheid, staakte hij die studie uiteindelijk.

In het voorjaar van 2024 rondde Michael de eerste versie van zijn boek af, over gokverslaving en de Nederlandse gokindustrie. Dat boek, voorlopig getiteld als U heeft helaas niets gewonnen, heeft inmiddels de interesse van Uitgeverij Pluim gewekt. Sindsdien schuift hij iedere ochtend rond vijf uur achter zijn laptop om aan zijn tweede versie te kunnen werken. Michael hoopt daarvoor binnenkort financiële steun vanuit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten te mogen ontvangen.

Om de kost te verdienen, en omdat hij de muziek niet voor honderd procent kan loslaten, geeft Michael in ieder geval voorlopig nog gitaarles bij De Utrechtse Muziekschool.